Tijdens mijn tienerjaren had ik heel veel last van pijnlijke menstruaties, maar ach … wie heeft daar geen last van? Ik had ook heel veel bloedverlies tijdens mijn menstruatie. Ik ging slapen met drie maandverbanden in de hoop dat ik geen lekkages zou hebben tijdens de nacht. 

 

Op mijn 28ste raakte ik behoorlijk snel zwanger. Tijdens de zwangerschap had ik last van bloedingen. Eén keer dacht de gynaecologe zelfs aan een miskraam. Maar uiteindelijk werd mijn dochtertje na 36 weken zwangerschap geboren. Tijdens de bevalling verloor ik heel veel bloed. Er werd gesproken over een ‘vloed’, maar nooit werd de term endometriose gebruikt.

 

Mijn tweede zwangerschap verliep echter niet zo goed. Het vruchtje was levenloos en werd met een curettage weggehaald. Na deze curettage begonnen de echte problemen. Hoewel ik zeer veel last had van menstruatiepijn, kreeg ik geen maandstonden meer. Ik kreeg darmklachten en had ernstige constipatie. Mijn toenmalige gynaecologe zag niets verdachts en sprak over een psychologische oorzaak. Eens op reis gaan en alles een plaats geven zou de oplossing zijn. Helaas was dat niet het geval. Na enkele maanden besliste ik om langs te gaan bij een gastro-enteroloog. Ik had zoveel pijn in de darmen en ik raakte alsmaar meer geconstipeerd. De gastro-enteroloog besloot om een coloscopie te doen. Tijdens dit onderzoek bleek er een obstakel te zitten in mijn darmen. De camera kon niet passeren, dus er diende een scan genomen te worden. Hierop was een gezwel van +/- 7 cm te zien. Mijn wereld stortte in … was dit kwaadaardig? De radioloog beweerde van wel. De gastro-enteroloog twijfelde. Ik werd onder narcose gebracht om een biopsie te nemen van het weefsel. Tijdens deze operatie zagen ze dat mijn linker eierstok verkleefd zat aan mijn darmwand. Hierrond had zich littekenweefsel gevormd en dat zorgde voor de pijn en de obstructie in mijn darmen. De gynaecologe van wacht werd erbij gehaald. Zij maakte mijn eierstok los van mijn darmwand en verwijderde een deel van het weefsel. Na onderzoek van het weefsel bleek het endometriose te zijn. Momenteel neem ik dagelijks de minipil. Ik krijg dus geen menstruaties meer en ook de bijhorende buikpijn blijft voorlopig weg. 

 

 

 

WENDY